İsviçreli Bilim Adamlarının Bile Çözemediği 10 Garip Kural


1. Çiş Yapmak Yasak



İsviçre’deki bazı kantonlarda akşam 22:oo’dan sonra apartman kurallarına bağlı olarak (yöneticiden yöneticiye değişiyor), çok ses çıktığı için çiş yapmak yasaktır.


2. Cam Şişe Atılmaz



Pazar günleri çok ses çıkardığı gerekçesiyle çöp kutularına cam şişe atmak da yasaklar arasında.


3. Köpeğin Vergisi



İsviçre’de köpek sahibi iseniz vergisini ödemek zorundasınız. 2011 yılında vergisi ödenmediği için köpekleri öldürme hakkı verilen yerleşim birimi bile vardır (Reconvilier köyü)



4. Atarlanmak da Yasak




Tam olarak atarlanmak  olmasa da, İsviçre’de bireysel olarak bir ülkeye ya da herhangi birine savaş ilan etmeniz halinde ceza yersiniz. “Sen benim kim olduğumu biliyor musun?” diyebilirsiniz diye düşünüyoruz (siz yine de demeyin sonra ceza falan gelir aman..)


5. Çocuğunuza Garip İsimler Veremezsiniz



İsviçre’de çocuğunuz gelişimini etkileyecek ya da ileride onu rahatsız edebilecek isimleri çocuğunuza veremezsiniz (İsviçreli müzisyen Christine Lauterburg 2009’da çocuğuna “Lexicon” (Lügat, sözlük) adını koymaya çalışmıştır ve başarısız olmuştur


6. Damsız Alınmıyor



İsviçre’de Japon balığı, Ginedomuzu ve muhabbet kuşu gibi bazı türleri tek başına yalnız koymanız yasaktır. Bu hayvanları edinirken mecburen çift olarak alırsınız.


7. Nükleer savaş Barınağı




Nükleer savaş çıkma olasılığına karşı İsviçre’deki apartmanlarda bu saldırılara karşı dayanıklı sığınak bulundurmak zorunludur.



8. Çim Biçme Yasağı



Yine bir ses çıkarmama yasağı ile karşı karşıyayız. Pazar günü insanlar dinleniyor diye bahçenizdeki çimleri biçmeniz yasaklanmıştır.



9. Kar Lastiğin var Derdin Var



Kış aylarında kar lastiği takmanın mecbur olduğunu söylemiyoruz bile. Kar lastiği ile ilgili başka bir kural ise; eğer aracınızda kar lastiği varsa bunu belirten bir etiketi (sticker) aracınızda bulundurmanız gerekmektedir. Peki bu etikette ne yazıyor derseniz şu yazıyor: Aracımda kar lastiği var ve 160 km’yi geçmiyorum!



10. El Frenini Çekmeyene de Ceza!


Aracınız park halinde iken viteste değil ve el freni çekik değilse tertemiz bir ceza yiyebilirsiniz.